Hogyan válasszunk rácsot, rácsajtót

A reklámújságok és szórócédulák hírdetéseit szemlélve rendkívül nagy árkülőmbségekkel találkozhatunk. Felvetődik a kérdés, vajon mitől van ez a nagy eltérés és melyiket válasszuk. Most is csak azt tudom mondani, hogy látatlanul csak a számok függvényében nem szabad dönteni, mert így nem tudjuk, hogy mit kapunk a pénzünkért. Rácsajtót zárral együtt már 38000 Ft-ért ablakrácsot pedig 8000 Ft/m2-ért is lehet kapni, de milyen is ez:

Amikor betörtek, felhajtották a rácsot, ezért van görbület a rács közepén. Amikor betörtek, felhajtották a rácsot, ezért van görbület a rács közepén. Rossz rács Gyenge rács
Rossz minőségű rácsajtó Rossz minőségű rácsajtó Rossz minőségű rácsajtó Calvados páncélajtó

Zárak minősége

Ezeken az elrettentő fotókon láthatóak, hogy spórolni csak a minőségen lehet. Nem mindegy, hogy 2000 Ft-os 700-as kéttollú zár van az ajtóban, aminek kevesebb mint 100 db a variációs lehetőségeinek a száma és akár két darab dróttal is nyitható vagy pedig 20000 Ft értékben építenek be vagyonvédelmi eszközként nyilvántartott zárakat és betéteket. Így már rögtön 18000 Ft-tal olcsóbb az ajtó, de vajon így mit ér?

festett zár Zárdoboz nélküli rácsajtó 700-as kéttollú záras rácsajtó 700-as kéttollú záras rácsajtó
700-as kéttollú záras rácsajtó 700-as kéttollú záras rácsajtó Lakat és 700-as kéttollú zárak kombinációja Lakat és 700-as kéttollú zárak kombinációja

Felhasznált anyagok

A másik dolog, amin spórolni lehet, az ajtó anyagának minősége. A MABISZ előírásainak megfelelően min. 12-es kőr vagy négyzetacélból szabad csak az osztásokat készíteni 100mm x 300mm-es osztásmezővel. Az ettől eltérő rácsszerkezeteket áttételes vágóval könnyedén szétvágják és ezért a biztosító sem fogadja el mint vagyonvédelmi eszközt. A biztosítási szerződés tartalmazza ezeket, tehát érdemes tájékozódni, hogy ne feleslegesen fizessünk. A rácsszerkezetek gyártói gyakran félrevezetik a gyanútlan megrendelőt, hogy a 10-es négyzetvas megfelel a Biztosítói előírásoknak, mivel az átlóban 12 millimétert eléri. Igen ám, de a rácsot nem átlóban, hanem lapjánál vágják át, ahol csak 10 mm-es, és a kárszakértő is csak ezt nézi amikor betörtek. A legtöbb esetben a gyártók 2 db sima faajtóba való lemez diópántot használnak, holott kötelező a 3 db zsanér ráadásul sokkal erősebb hegesztett vasajóra való zsanér is kapható, persze lényegesen drágábban. Munkánk során gyakran találkozunk olyan rácsszerkezetekkel, amelyek csak egy oldalról vannak meghegesztve, ami gyengíti a rácsot, viszont a készítője nagyon sok időt spórol vele, és mint tudjuk az idő pénz.

Felületkezelés

A felületkezelés mínősége is meghatározza az árat. A legtöbbször simán egyszer lefestik az ajtót, vagy rosszabb esetben csak alapozzák. így hamarabb rozsdásodik és esztétikailag sem az igazi. A modern kor technológiája a szinterezés ahol a festendő vasfelületet elektrósztatikusan feltöltik és porfestéket szornak rá, amit magas hőmérsékleten ráégetnek. Rengeteg szín közül lehet választani RAL színkártya alapján.

A színterező kemence Az eljárás végén ellenőrzésre kerül a felületkezelés minősége színterezés

Beépítés

Hiába jó a rács vagy a rácsajtó szerkezetileg, ha nem átgondoltan van beépítve és kiszedik a helyéről. Sok esetben az ajtót csak tiplivel, facsavarral, állványcsavarral vagy más nagyon gyenge megoldással rögzitik és ha szerencsénk van, akkor lehegesztik. Ezeket, mint a képen látható, könnyen ki lehet szedni.

kiszedett rács kiszakadt a rács
Partnereink: