Távolkeleti ajtó feltörve!

Lehet, hogy első hallásra nagyon kedvezőnek tűnhet, a bruttó 28.000 és 80.000 Ft. közötti árfekvésű "világító csengős vagy kilincses" biztonsági ajtó megvásárlása, de mint az alábbi cikkben is bemutatjuk, az ár tükrözi a minőséget.

Ilyen ajtó megvásárlásakor az alábbiakat érdemes megfontolni:

Kínai biztonsági ajtó védőpajzsa

Ha mindezt levonjuk, akkor kb. egy komolyabb biztonsági ajtózár árát kapjuk meg és még nem is gyártottunk ajtót. Ezek után érdemes végiggondolni, hogy milyen minőségű zárszerkezetet tartalmazhat, és milyen anyagokból van összeépítve. A "törés és fúrás ellen védő pajzs" vékony lemezből van kisajtolva, amire a belső oldalon egy nyolcas anyát pont hegesztenek, természetesen alacsony Amperrel, hogy ne égjen át a varrat. Ezek alapján sajnos nem is tart sokat és ezért már többször tapasztaltuk, hogy a tulaj kezében maradt. Ezek alapján el lehet képzelni, hogy mit ér a betörővel szemben. Sajnos semmit, amit a mellékelt képek is igazolnak.

Kínai biztonsági ajtó kiegészítő zárának védőpajzsa

Ebből az ajtóból árulnak két záras verziót is, amely tartalmaz egy felső kiegészítő zárat kör alakú "fúrás és törés ellen védő" pajzzsal. Tapasztalatunk alapján ez ugyan akkora védelmet biztosít, mint az alsó zár. Egyszer kihívtak bennünket egy ilyen ajtó kinyitásához, amelyet a tulaj szerint a "jóindulatú" szomszéd ragasztott be. Nagy naivan úgy álltunk hozzá a pajzs két csavarjának a lefúrásához, hogy nem lesz egyszerű dolog, hiszen tömör vasból van. Ezzel szemben a fúró csak úgy átszaladt rajta, és csak azért nem esett le az ajtóról, mert a befolyt ragasztó összeragasztotta a zárbetéttel. Mint utólag kiderült a pajzs egy üreges öntvény, amelyet egy komolyabb csavarhúzó segítségével akár le is lehet szakítani. Ez utóbbi feltevésünket egy olyan betörés is igazolta, ahová kihívtak minket szaktanácsot adni.

Ennél a betörésnél tapasztaltuk meg, hogy mit is ér az ajtó. A két pajzsot leszakították és mindkét betétet eltörték. Amíg ez az ajtó jogosan 3 perces Mabisz minősítéssel rendelkezik (ennyit tudott ellenállnia a vizsgálat során), addig egy Mabisz minősítéssel rendelkező hevederzár (pl.: Prezidium vagy Biztibuk) simán megkapta az 5 percet akár egy gyenge lakótelepi ajtóra szerelve is.

Kínai biztonsági ajtó kiegészítő zárának védőpajzsa A betörő leszakította a külső pajzsokat és eltörte a zárbetétet 1.kép A betörő leszakította a külső pajzsokat és eltörte a zárbetétet 2.kép A betörő leszakította a külső pajzsokat és eltörte a zárbetétet 3.kép

Sajnos ez az ajtó több sebből is vérzik, hiszen maga az ajtólap is vékony lemezből készül, amelybe kazettát nyomnak egy présgéppel. Az olcsóbb ajtókba ezek után „rácsos” vastag kartonszerű papírt raknak, hogy ne lehessen középen benyomni. Sok esetben már a boltban vagy később a szállítás során is lehet tapasztalni, hogy kisebb-nagyobb horpadások vannak az ajtón. Ezekre az állításokra a bizonyíték az alábbi videó, amelyet orosz kollégák készítettek. Ezen a felvételen egy kb. 12-14 éves kislány egy konzervnyitó segítségével próbál bejutni az ajtón, de később előkerül egy kés és egy balta is. :-)

Figyelem: Ezt az ajtót már árulják úgy is, hogy "Németországból jön", "Távolkeleten készül Olasz licenc alapján", illetve hogy "Lengyel". Az elöbbi állítás végül is igaz, hiszen Hamburgban rakja ki a távolkeletről érkező hajó. A második állítás, hogy "Olasz licenc", azért nem állja meg a helyét, mert az Olaszok nem gyártanak ilyen típusú és kinézetű biztonsági ajtókat, ráadásul amit pedig készítenek az sokkal különb.

Partnereink: