Hogyan szereltessünk hevederzárat

A hevederzár amennyiben megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, és szakszerűen van felszerelve kielégítő védelmet nyújt. Az újságok apróhirdetései tele vannak hevederzár szerelőkkel és rácskészítőkkel, akik rendkívül kedvező áron kínálják szolgáltatásaikat. Az esetek túlnyomó többségében ugyan azt a hevederzárat árulják. De vajon miért?

Mert azt a hevederzárat lehet a legolcsóbban beszerezni és a legtöbbet lehet keresni rajta. Ezt a zárat vidéken gyártják alap helyzetben rendkívül olcsó házilag fúrásvédetté tett betéttel. Rendszerint a hirdetéseken kívül, házalók útján is terjesztik. Ennek a zárnak nincs hivatalos neve, se a biztosítók és a rendőrség által elfogadott minősítése, és ez nem véletlen. Akik ilyen zárat szerelnek, tisztelet a kivételnek, nem foglalkoznak azzal, hogy szakszerűen legyen felszerelve, csak az a lényeg, hogy fél óra alatt kész a munka, pénz a zsebben, és ha netán valami reklamáció adódik, a föld alól sem lehet előkeríteni a szerelőt. De vannak ennél szomorúbb esetek is, amikor ugyan ezt a zárat olyan drágán szerelik fel, mint egy jó minőségű hevederzárat és ráadásul nem megfelelően. Ha valaki hevederzárat szeretne szereltetni, a következőkre kell figyelni:

Nem árt leellenőrizni szereléskor a minőségi tanúsítványt, hogy valóban ahhoz a zárhoz tartozik-e, mert előfordult már olyan eset, amikor egy hevederzárral házaló ember egy cilinderbetét minősítését lobogtatva próbálta eladni a portékáját. Nagyon fontos, hogy mindig meg kell kérdezni, mennyit fizetünk a legvégén, mert, ha nem teszik, előfordulhat, hogy a munka végeztével, a hirdetésben szereplő árhoz, huncut módon hozzácsapódik a szerelési és a kiszállási díj. Ha kapunk garancialevelet, meg kell nézni milyen elérhetőséget ad meg a szerelő, mert, ha csak egy feltöltő kártyás mobiltelefonnak a számát, akkor előfordulhat, hogy nem lehet érvényesíteni a garanciális igényt. A szerencsésebb eset, ha ismerős ajánlja a mestert, mert ott meg lehet tekinteni a munkáját, így nem zsákbamacskát veszünk. Az a szerelő aki garanciát mer vállalni a munkájára, nagy valószínűséggel lelkiismeretesen végzi a dolgát, mivel nem érdeke garanciális javításokra visszajárnia. A minősítéssel rendelkező zárszerkezetek általában nem csak vagyonvédelmileg felelnek meg, hanem jó minőségűek és sokáig megbízhatóan működnek. Ilyen hevederzárhoz, szereléssel együtt 15 ezer forinttól hozzá lehet jutni. Speciális esetben, ha nincsenek merőleges falak az ajtó mellett, érdemesebb függőleges hevederzárat szereltetni, ez ugyan valamivel drágább, de biztonságosabb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha van az ajtón kis ablak, ugyan is, ha nincs megfelelőképpen megvédve, azon be lehet nyúlni, esetenként be lehet mászni. Sokan azt gondolják, na és akkor mi van, ha benyúl valaki? Akkor bizony sok mindent csinálhat a betörő, például leszerelheti az átmenő csavarokkal felerősített rácsot, hogy bemászhasson, vagy belülről eltöri a zárbetéteket. Még a legjobb hevederzárak betéteit is el lehet törni belülről. Ezért legalább a hevederzárra belső törésvédőt kell szereltetni, vagy olyan sűrű rácsot, hogy kéz ne férhessen be rajta.

Hevederzár betétek

Érdemes szót ejteni a hevederzárak cilinderbetéteiről is. A minősített hevederzárak betétei megfelelnek ugyan a követelményeknek, de nem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy a technika fejlődésével nem csak a vagyonvédelem tart lépést, hanem a betörők is. Az utóbbi időkben egyre több helyről halottam, hogy hevederzárakat nyitottak ki mindenféle külsérelmi nyom nélkül. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy némelyik betörő rendelkezik olyan speciális nyitószerszámokkal, amelyeket eddig csak az akciófilmekben láthattunk. Ha ez így van, akkor számítani lehet rá, hogy rövid időn belül egyre több betörőnek lesz ilyen, mivel a feketepiacon biztos jó üzlet efféle szerszámokkal kereskedni. Erre szokták a laikusok azt mondani, hogy a betörők előtt nincsen zár, és meggyőződése az emberek többségének, hogy ez így is van. Ez azért nem teljesen igaz, mert a legtöbb betörő egyszerű módszerekkel dolgozik. Ahol lehet, eltörik a betéteket, befeszítik az ajtókat, kitépik, vagy elfűrészelik a rácsokat, leverik a lakatokat, stb. Igazán profi, aki előtt tényleg nincsen zár, nagyon kevés van. Amennyiben ezek a speciális nyitószerszámok elterjednek a betörők körében, az amatőrökből egykettőre profik válnak. Természetesen van megoldás a problémára. Lehet vásárolni olyan zártprofilú speciális cilinderbetéteket, melyek nem teszik lehetővé a finomnyitást, maghúzást, törést, de ezek önmagukban többe kerülnek mint egy jobbfajta hevederzár szereléssel együtt. Sajnos, az ilyen komolyabb betéteket is meg lehet rongálni, be lehet ragasztani. Hogy ez miért érdekes, elmagyarázom.

Beragasztásos módszer

Ha a betörő mindenképpen be szeretne jutni egy kiszemelt lakásba, és ügy ítéli meg, hogy kockázatos a hevederzár feltörése, a következő trükkhöz folyamodik. Vesz egy tubus pillanatragasztót, és amikor a tulaj otthon van, egy csepp ragasztót benyom a hevederzár kulcsnyílásába. Ez éppen elég ahhoz, hogy tönkremenjen a betét. A gyanútlan polgár, amikor el szeretne menni otthonról, észreveszi, hogy nem működik a zár kívülről, így nem zárja be, csak a többi zárat. Azt gondolhatja magában: - ennek a zárnak is pont most kellett elromlania, most honnan kerítek elő egy szerelőt? Ezután távozik, gondolván, hogy majd később megoldja a problémát. A betörő csak erre vár, ellenőrzi, hogy valóban üres-e a lakás, a többi zárat könnyűszerrel elintézi, a továbbiakat pedig el lehet képzelni.

Gordiusz pajzs

Az ilyen módszerek ellen is van megoldás, a Gordiusz zárvédő pajzs. Ez a szerkezet az illetéktelenek számára teljesen hozzáférhetetlenné teszik a zárbetéteket. Egy teljesen új működési elven alapuló zárszerkezetet tartalmaz, amit a technika mai állása szerint semmilyen trükkös megoldással nem lehet kinyitni. Mivel teljesen lefedi a cilinderbetétet, nem lehet a kulcsnyílást beragasztani, továbbá nem lehet a betétet eltörni, kifúrni, értelemszerűen a finomabb nyitási technikákat sem lehet alkalmazni. Eltávolítása csak nagyon drasztikus eszközökkel lehetséges, ami nagy zajjal jár, elég időigényes és alatta még mindig ott van a zárbetét, amit szintén hatástalanítania kell a betörőnek valamilyen módon. Nagy általánosságban használt összes zártípushoz felhasználható, ebből következik, hogy a már meglévőkhöz is, utólag felszerelhető. Ez a zárvédőpajzs, magyar találmány és nagyon jó hatósági bizonyítványokkal rendelkezik. Felhasználásával rendkívül biztonságos páncélajtók készülnek.

Partnereink: